Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fészekgyűjtemény

Fészekgyűjtemény 

Fekete István: Tüskevár (részlet)Gyurgyalag fészkek
 
" " " A fészkek egy része már üres, más fészkekben másodszor vannak tojások, de a sarlós fecskék útra készülődnek. Későn jönnek - néha csak májusban -, s ilyenkor már fiaikkal végeztetik az előírt gyakorlatokat, mert az õ naptárukban lejárt a nyár. Itt a nádasban nem fészkelnek, és amikor éles szii-pii kiáltásuk lehull a kunyhóhoz, Matula kinyitja a szemét. " " "
 
" " " - A nyárfa gyorsan nő - nézett fel Matula is -, ez itt unokája sem lehet annak a tölgynek. Puhafa, és nem nagyon hosszú életű. Látja azt a sok odút? Mindben lakik valami: leginkább a csóka, de régen kirepültek már a fiatalok is. Akkor volt itt nagy zsivajgás. " " "

Fészkek

Fekete István: Téli Berek (részlet)
 
" " " Mindezen tapogatózó események azonban már elmúltak, és a percek szárnyán a téli délután hordja egyre az alkonyat fagyott hamuját. A fenyők alatt már ott a szürkület. Az ágak most meg sem rezdülnek, mert a madárkák elmentek aludni, ha ugyan alvás az az összebújó didergés, amikor egymásnak adják kis tollas testük melegét.
Ilyenkor jó lenne, ha mesterséges fészekodvak lennének a fákon, de István gazda nem vadász, és nem is madarász. Ezekben a fészekodvakban nyáron költenének a cinkék, csuszkák, mezei verebek és a többiek, télen pedig összebújnának benne éjszakára, de - sajnos - ilyen fészekodvak itt nincsenek.
Tutajos ugyan azt gondolta először és fölényesen: "Majd elintézem" – de aztán közbejött István bácsi mindent lehengerlő magyarázata a "szóváltást" illetőleg, s ez jeles barátunkat túlzott óvatosságra intette. Később pedig abban állapodott meg önmagával:
- Megkérem Gergő bácsit ... " " "

Énekesrigó fészke