Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Háziállatok

Háziállatok

Fekete István: Téli Berek (részlet)

Tehenek

" " " A macska az előbb kint járt az udvaron, és meglepődve látta a kis madarak szokatlan sürgését a fenyők ágain, és már el is indult, hogy közelebbről megszemlélje a madárkákat, de ekkor megjelent Bikfic, aki nem tudta, hogy a macskatilalom az udvarra is érvényes-e. A középutat választotta tehát, és fenyegetően morgott, Náci pedig feltartott farokkal és idegrongáló fölényességgel távozott a konyha felé. " " "
" " " Hanem Gergő bácsi mondja, hogy van a gazdaságban egy tehén … valami Julcsa; kérlek szépen, negyven liter tejet ad naponta. Negy-ven li-tert !!! Mit szólsz hozzá? - kérdezte Bütyök olyan büszkén, mintha valami előkelő rokonról lett volna szó. " " "

Szamaragolás

 

" " " - Mi az a laktáció?

 
- Hát a tejelési idő, ami elkezdődik a kisborjú megszületésével, és bezárul két hónappal a következő szülés előtt, amikor a tehén magától is elapadna, de szárazra állítják, ami annyit jelent, hogy nem fejik, a tej mirigyek nem dolgoznak. és az egész szervezet átáll a következő szülésre.
- Ejha!
- Ugye, csodás? De most jön a trükk! Ide hallgass! ... Ezek után a tehenet úgy etetik, hogy a szervezete bizonyos legmagasabb tejtermelésre kényszerítik, például Julcsa esetében olyan és annyi takarmánykeveréket kap - előre! - mintha máris negyven litert adna, és - képzeld! – Julcsa meg a többi annyit is ad, amennyire elő van etetve. Igaz Gergő bácsi?
- Így van! " " " 

SzürkemarhákLibák

Kecskék

Mangolica

Legelőn

Kuvasz

 

Juhok

Cumi

 

Hami

 

Arhív-Árvíz.1

 

Arhív-Árvíz.2