Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Erdőn

Erdôn

 

Szarvasbôgés A vadászév egyik legfon-tosabb (ha nem a leg-fontosabb!) eseménye. Dél-Dunántúlon kezdôdik korábban (ott éri el a tehenek kondíciója  korábban  az  ivarzáshoz szükséges állapotot), majd a közép-hegységeinkben élô szarvasok folytatják. A csapatok mozgását a vezértehenek irányítják a táplálkozó- és pihenôhely között.

Az öreg bikák nem esznek, harsognak, csatáznak, terelik a háremeiket. Még a küllemük is megváltozott. Az öreg bikák nyaka vastag, a rajta lévô szôrzet még erôteljesebbé teszi. A középkorúak mozognak, bôgnek a legtöbbet. Nekik még bizonyítani kell(ene). A fiatal korosztály még csak nézôje az eseményeknek. A jó kondícióban lévô ünôk már részt vesznek a nászban, elôször vemhesülnek. Nagyon fontos számukra a nyugalom.

A dámbikák öregebbje már túl van az agancs-tisztításon, a középkorúak most fejezik be azt. A hónap vége felé egyre ingerlékenyebbek, egyre többen vonulnak a tradicionális barcogóhelyek felé. A tehenek, ünôk, borjak és a fiatal bikák legfontosabb elfoglaltsága még mindig a táplálkozás, a kondíció javítása.

A vaddisznóknál továbbra is az ôszre-télre való felkészülés a fô feladat. A malacok csíkozottsága már teljesen eltûnt. Lassan kezdôdik a szôrváltás, a több védelmet adó gyapjú- és hosszú szôrök megjelenése. Ebben az idôszakban a lehulló makk (tölgy-, cser-, bükkmakk) az egyik legfontosabb táplálékuk.

A muflonjainkon is kezd erôt venni a nyugtalanság. A korábban a nyájakat elkerülô öregebb kosok egyre nagyobb érdeklôdést mutatnak a jerkék, juhok iránt. Már a hónap végén gyakran látni egyedüli kosokat, amelyek földre szegezett orral keresik az ivarzani kezdô juhok illatát.

Az ôzek háza táján egyre nagyobb a nyugalom. Túl vannak a viharos nászidôszakon. A bakok keveset mozognak, pihennek és kondíciójukat javítják, esznek. A gidák egyre szebbek, ertôeljesebbek.