Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Népi hagyományok

Népi hagyományok

 

A tanyán juhot tartó gazda jól teszi, ha téli legelônek ôszi árpával kevert rozsot, repcét vet.A hamarosan vethetô ôszi keverék - árpás, zabos bükköny, here - lesz tavasszal az első kaszálható zöldtakarmány.

Egyre kevesebb zöldhöz juttathatók már az állatok, aki viszont répát, tököt vetett tavasszal, meghosszabbíthatja velük a zöldetetést.A már vemhes jószággal bánjunk kíméletesen.

Hamarosan megkezdôdik a cukorrépa-betakarítás idénye, aki nem földes répafejet, farkat szerezhet, jól járhat vele, mert szecskázott takarmányszalmával, pácoltan etetheti, s a korán lekerülô, aprított leveles kukoricaszárral szilázst is készíthet belôle. A jó szilázs készítésének egyetlen" titka" van: a száraz és a nagy cukor, illetve keményítôtartalmú lédús takarmányok helyes aránya, a tökéletes tömörítés, a légmentes zárás, "nyomtatás".

Ha cukorgyári nyersszeletre van szükségünk, nézzünk körül, hol szerezhetjük be.

Ha szüretre, búcsúra juhot vágunk, ne csak a húsával törôdjünk: a nyújtás, bevágás nélkül lefejtett,     a hústól, faggyútól megszabadított bôrt árnyékos helyen kiterítve kell szikkasztani, szárítani vagy besózni a kikészítésig.

A libák - különösen, ha nem téptük ôket rendszeresen - s a pulykák még rakhatnak néhány sarjútojást: ítéljük meg, érdemes-e kikeltetni. Ha nem, használjuk fel tésztagyúráshoz.

Aki tavasszal tojóhibrid naposjércéket vásárolt, számíthat a tojásrakás elkezdôdésére, s hamarosan az is, aki nem hibrid jércéket nevelt. A tojástermelés megindulását azonban gátolja a nappalok rövidülése.         Jó tojásárak és nagyobb állományesetén készülni kell tehát a világítás elkezdésére, a tojóállatok nappalának meghosszabbítására.

A kevés tyúkot külterjesen tartó, ha fél a hosszú tojástermelési szünettôl, a régi gazdaasszonyok módszerét követve árpás-, búzáskosárban vagy vízüvegben, mészoldatban tartalékolhat tojást.